رونمایی از کتاب تابلوی عزیمت مسلم بن عقیل از مدینه به کوفه
کتاب تابلوی عزیمت مسلم بن عقیل از مدینه به کوفه در برگیرنده آثار زنده یاد استاد محمد مدبر رونمایی شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، این کتاب تازه ترین پژوهش اردشیر صالح پور از انتشارات جدید پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری است.
صالح پور در مراسم رونمایی از این کتاب گفت: همانگونه که یک نقال می خواند یا نقاش به تصویر میکشد، محمد مدبر در مجالس تعزیه همواره آنچه را میشنید و خود میخواند با قلم بر پرده متجلی میکرد.
وی محمد مدبر را نقاش به نام مکتب خیالی نگاری و قهوه خانه و ملقب به نقاش عاشورا دانست که بیشترین تابلوهایی که خلق کرده مربوط به واقعه کربلا است.
این استاد دانشگاه افزود: بیش از 30 اثر حاصل تعزیه خوانی، شبیه خوانی، پرده خوانی و شمایل نگاری که در مکتب خیالی نگاری توسط استاد مدبر خلق شده باقی مانده است.
صالح پور گفت: در کنار شعر، موسیقی و معماری به عنوان شاخصه های اصلی هنر ایرانی باید به نگارگری و خیالی نگاری توجه کرد که درحوزه هنرهای تجسمی نقاشی ایرانی را متجلی می کند.
عضو اجرایی ایکوم(شورای بینالمللی موزهها) افزود: صورت گردانی و شمایل نگاری که بعدها به پرده های درویشی نیز روی آورد یکی ازگونه های بینا متنی در نسبت میان نقاشی و نمایش است که توسط مرشدان و راویان موضوعات حماسی به شیوه نقل و روایت از دوره صفویه بازآفرینی شده و تداوم یافته که از نمونه های منحصر به فرد هنرهای آیینی سنتی است.
صالح پور نقاشی خیالی نگاری را به سه بخش رزمی، بزمی و مذهبی تقسیم و خاطرنشان کرد که نمونه های فاخری از آنها هم اکنون زینت بخش موزه های جهان است.
وی گفت: ترکیب روایت و نقل مرصع(آمیختگی نظم و نثر)، به کارگیری آواز و گاه استفاده از نی و مضامین سوزناک از ویژگی های این گونه نقاشی نمایشی است.