امضاء ترامپ بر طرح تحریمهای روسیه
یکی از اهداف مهم گنگره از این طرح تحریمی محدود کردن اختیارات رئیس جمهور غیرقابل پیش بینی آمریکا است.

ترامپ دیروز طرح تحریم های روسیه را امضا کرد. خبرگزاری فرانسه امروز در این باره نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه با اکراه مصوبه کنگره را درباره تحریم های جدید روسیه امضا کرد و در برابر فشارهای داخلی سر تعظیم فرود آورد و تلاشها را برای بهبود روابط با کرملین به مخاطره انداخت.
به گزارش برخی رسانهها نارضایتی ترامپ از امضای این طرح در اظهارات خشمگینانه وی حین امضای آن کاملاً مشهود بود و ترامپ نیز آن را طرحی دانست که به طور قابل توجهی ناقص است.
حتی وی افزود: این طرح در تعجیل کنگره برای تصویب آن شامل چندین بند کاملاً مغایر با قانون اساسی از جمله محدودیت امکان گفتگوی رئیس جمهور با روسیه است.
این بدان معنا است که یکی از اهداف مهم کنگره آمریکا از این طرح تحریمی محدود کردن اختیارات رئیس جمهور غیرقابل پیش بینی آمریکا است.
ضمن اینکه اعتراضهای ترامپ به این طرح زمینه را برای برخی همکاریهای اجتناب ناپذیر کاخ سفید و کرملین فراهم میکند.
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا پنجشنبه اعلام کرد واشنگتن به همکاری خود با روسیه در زمینه سرکوب عناصر تروریستی وابسته به داعش و دیگر گروههای تروریستی و حل سیاسی بحران سوریه ادامه خواهد داد .
مقام وزارت خارجه آمریکا درحالی از ادامه همکاری با روسیه درباره سوریه خبر داد که پس از اعمال تحریمهای جدید آمریکا بر ضد روسیه روابط دو کشور تیره شده است.
دیمیتری مدودف نخستوزیر روسیه در اظهاراتی اعلام کرد این تحریمها به مثابه "جنگ اقتصادی تمام عیار با روسیه" و نشانگر "ضعف کامل ترامپ به حقیرترین شیوه" است. مدودف صراحتاً در صفحه فیس بوک خود اعلام کرد این اقدام به امیدها برای بهبود روابط ما با دولت جدید آمریکا پایان میدهد.
ترامپ همچنین اعلام کرد که به برخی از مفاد این طرح "احترام میگذارد" اما اشارهای به اجرای کامل آن نکرد. وی افزود: «من این طرح را به خاطر وحدت ملی امضا میکنم. این طرح نشانگر خواست مردم آمریکا است برای این که ببینند روسیه گامهایی را برای بهبود روابط با آمریکا برمیدارد». این بدان معنا است که ترامپ با این تحریمها برای اعمال فشار بر روسیه موافق است.
ترامپ این طرح را ساعت 13 و 53 دقیقه به وقت محلی روز جمعه دریافت کرد اما برای امضای آن تا روز چهارشنبه منتظر ماند.
این طرح بخش انرژی روسیه را هدف قرار میدهد و به واشنگتن این امکان را میدهد تا شرکت هایی را که در زمینه توسعه خط لولههای روسیه فعالیت دارند، تحریم و محددیتهایی را بر برخی صادرکنندگان تسلیحاتی روسیه اعمال کند.
این تحریمهای جدید در واقع با هدف مجازات کرملین بر سر موضوع مداخله در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا - که در آن دونالد ترامپ به پیروزی رسید- و نیز الحاق کریمه به روسیه است.
البته پس از مداخله نظامی روسیه در اوکراین بارها روسیه هدف تحریم آمریکا و متحدان اروپایی این کشور قرار گرفت با این حال برخی گزارشها نشان میدهد که مناسبات اقتصادی آمریکا و روسیه افزایش یافته است. بنابراین میتوان گفت بین مواضع اعمالی و اعلامی آمریکا در زمینه تحریم کشورها گاهی فاصله وجود داشته و همچنین میتواند وجود داشته باشد.
شاید به همین علت کرملین در موضعگیری که خصومت کمتری در آن دیده میشد، اعلام کرد امضای این طرح از سوی ترامپ "هیچ چیز را عوض نمیکند".
با این حال مسکو که پیشبینی میکرد این طرح امضا شود، در اقدامی پیشدستانه به واشنگتن دستور داد حضور دیپلماتیک خود را در روسیه تا پیش از اول سپتامبر به 455 نفر کاهش دهد و آن را به سطح هیئت دیپلماتیک روسیه در آمریکا برساند.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد تحریمهای روسیه ثبات جهانی را به مخاطره انداخته است و آن را سیاستی " خطرناک" و " کوته بینانه" دانست.
این وزارتخانه در ادامه اعلام کرد: «ما قبلاً نشان دادهایم که اقدامات خصومتآمیز را بیپاسخ نمیگذاریم و بدیهی است که حق خود را برای اتخاذ اقدامات تلافیجویانه محترم میشماریم.»
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد قرار است طی روزهای آینده با سرگئی لاوروف همتای روس خود دیدار کند و در ادامه هشدار داد روابط روسیه و آمریکا هنوز هم میتواند بدتر شود.
وی در ادامه گفت تصمیم کنگره آمریکا برای تصویب این طرح تحریمها در واقع تلاش ها را برای گرمتر کردن روابط " دشوارتر" کرد.
--------------------------
عبدالرضا خلیلی