پخش زنده
امروز: -
امسال دو فروشگاه اینترنتی کشورمان با کپیبرداری از نسخه امریکایی به استقبال برگزاری "جمعه سیاه" رفتند اما برای فروش اجناس و کالاهای روی دستماندهشان با قیمتی بیش از اصل همان کالا در بازار!
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما؛ تجربه برگزاری "جمعه سیاه" همزمان با آغاز این رویداد در امریکا بار دیگر توسط دو فروشگاه اینترنتی در کشور ما رقم خورد و جمعهای بسیار سیاه را برای ایرانی ها آفرید!
شگرد غیراخلاقی این دو فروشگاه اینترنتی بود که از ماهها پیش با تبلیغات گسترده ذهنیت غلطی را برای مردم و مشتریان خود ایجاد کردند که گویا قرار است در "جمعه سیاه" ایرانی همانند نمونه غربی، کالاهای با تخفیف قابل توجه عرضه شود اما وقتی حقیقت اقدام اخیر این دو فروشگاه اینترنتی را بر اساس گزارشهای مردمی در شبکههای اجتماعی جویا میشویم به این شگرد فریبنده پی میبریم.
با وجود اینکه رسالت جمعه سیاه در کشورهای غربی مشخص است اما یکی از شرکتهای ایرانی که چند سال است به این عرصه ورود کرده و امسال نیز بزرگترین فروشگاه اینترنتی کشور را رقیب خود دید، ظاهرا جمعه بازار را فقط برای فروش اجناس و کالاهای روی دستماندهشان و در کمال تعجب با قیمتی بیش از اصل همان کالا در بازار برگزار کردند!
تقریبا با توجه به تبلیغات و اطلاعرسانیهایی که از ماهها پیش صورت گرفته بود، اغلب مردمی که با نام فروشگاههای اینترنتی آشنا هستند، منتظر برگزاری این رویداد بودند اما زیرساخت فنی دو فروشگاه اینترنتی که اقدام به انجام این کار (کپیبرداری ناشیانه از جمعه سیاه غربی) کردند، همچون سنوات قبل در برابر حجم مراجعه مردم برای خرید اجناس با تخفیف ویژه از دسترس خارج شدند.
در واقع امسال که بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایران نیز به رقابت با فروشگاهی که چند سال است دست به کپیبرداری از این طرح غربی زده، وارد گود شده بود تا این فرصت سودآور را از دست ندهد، میهمانی را ترتیب دادند که بدترین نوع میزبانی در آن صورت گرفت.
هر چند عدهای معتقدند که فروشگاههای ایرانی هیچ الزامی به برگزاری این رویداد ندارند و اگر کاری انجام میدهند در راستای تکریم مشتریان خود است و از این حیث نباید توقعی داشت اما ذکر یک نکته خالی از لطف نیست؛ فروشگاههایی که در خارج مرزها اقدام به برگزاری جمعه سیاه میکنند در واقع ایام پایانی سال را غنیمت میشمارند تا با ارائه تخفیفهای چشمگیر، علاوه بر انبارگردانی بهینه به استقبال سال جدید میلادی بروند و حتی فرصتی برای بیبضاعتان باشد تا بتوانند خریدهای خود را با بهرهمندی از تخیفهای چشمگیر انجام دهند؛ بنابراین روی قیمتهای واقعی، تخفیفهای قابل توجه ارائه میشود.
اما فروشگاههای ایرانی که بدون در نظر گرفتن هیچ مناسبتی و صرفا با کپیبرداری ناشیانه از مشابه غربی آن اقدام به برگزاری این رویداد در وسط سال میکنند! پیش از فرا رسیدن جمعه سیاه غربی، قیمت اغلب اجناس خود را که پیشبینی فروش آنها در این رویداد میشود، بالا میبرند و در زمان موعد تخفیفی روی آن ارائه میدهند که شاید در نهایت از قیمت اصلی محصول نیز گرانتر تمام شود!
با توجه به اینکه جمعه گذشته این رویداد در کشور برگزار شد و علیرغم اینکه در همان دقایق اولیه دسترسی به سایت این فروشگاهها به دلیل حجم مراجعه امکانپذیر نبود، برخی که توانسته بودند به لیست فروشگاهها مواجه کنند از قیمت غیرواقعی اجناس گلایهمند شدند و این موضوع را در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند که در ادامه برخی از این واکنشهای مردمی در فضای مجازی آمده است:
پیامها، کامنتها و پستهای فراوانی در شبکههای اجتماعی حول این رویداد منتشر شد که نارضایتی و اعتراض کاربران فضای مجازی را نسبت به سودجویی و اقدام غیراخلاقی شرکتهای ایرانی نشان میداد؛ در واقع گذشته از اینکه شرکتهای مذکور چند سالی است به دنبال جا انداختن فرهنگی امریکایی بدون در نظر گرفتن تفاوت زمان خرید سال نو در ایران و امریکا هستند، از این فرصت برای کسب سود بیشتر و حتی تمیز کردن انبارهای خود با فروش کالاهای خود بیشتر از قیمت واقعی، نهایت سوءاستفاده را میکنند!
جمعه سیاه چه روزی است؟
در حالیکه بعید است این شرکتها دلایل به وجود آمدن جمعه سیاه را بدانند اما باید گفت که "جمعه سیاه"، "حراج جمعه" یا "جمعه بخرید" در امریکا بعد از روز شکرگزاری برگزار میشود و عملاً آخرین جمعه ماه نوامبر است و آغاز آئین خرید برای کریسمس به حساب میآید.
در واقع جمعه سیاه یک روز تعطیل نیست اما اکثر شرکتها این اجازه را به کارکنان خود میدهند که این روز را مرخصی گرفته و به خرید سال نو بروند.
سالها است که این روز، شلوغترین روز برای فروشندهها است و اغلب این رویداد در ارتباط با فروش محصولات فروشگاهی به شکل حضوری (مراجعه مردمی) است و تخفیفات سال جدید را به حدود یک ماه تا آغاز سال جاری میلادی به مردم ارائه میدهند.
البته نخستین دوشنبه بعد از جمعه سیاه هم به "دوشنبه سایبری" شهرت دارد که در واقع همان عملکرد جمعه سیاه برای فروشگاههای اینترنتی است.
نکته دیگر این است که موجودی و انبار این فروشگاهها پیش از برگزاری این رویداد، تکمیل و برای ارائه در ایام پایانی سال برچسب قیمتی میخورند تا بر رونق این آئین بیفزایند اما فروشگاههای اینترنتی کشور ما از همان موجودی جاری برای برگزاری این رویداد استفاده میکنند که سریعا محصولات آنها به پایان میرسد.
مصداق این ادعا را در شبکههای اجتماعی و با مشاهده ناسزاهای مردمی که تجربه خرید در این ایام را دارند، میتوان یافت که معتقدند فروشگاههای اینترنتی کشور ما روی جمعه سیاه را سیاهتر کردند.
البته به اصل برگزاری جمعه سیاه در کشوری مانند امریکا هم انتقادات بسیاری وارد است زیرا برخی به واسطه هجوم مردمی و رقابت بر سر تصاحب کالاها، میگویند که این رویه در شأن انسان نیست.
هجوم مردم امریکا برای خرید کالا در روز "جمعه سیاه"
امید میرود شرکتهایی که این چنین دغدغهمند به صحنه رقابت بر سر سود بیشتر و کپیبرداری از رویدادهای غربی کشیده میشوند، رسالت برگزاری این رویدادها را هم بدانند و برای حقوق مردم ارزش قائل شوند تا این میزان چهره بد از وضعیت برگزاری این رویدادهای فراگیر در فضای مجازی منتشر نشود.