به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما دکتر کاظم غریب آبادی در نشست نمایندگان دستگاه های اجرایی افزود : ما برخی اهداف را در حوزه حقوق بشر تعریف کردیم و برای همین،در ستاد حقوق بشر کمیته های مختلفی هم شکل گرفته که ما از برخی از دستگاه ها نمایندگان مختلفی داشتیم، مثلا از یک وزارتخانه یک تا سه نفر در کمیته ها حسب کار تخصصی حضور پیدا می کردند.
وی گفت : این موضوع محاسن و معایبی داشت ، مهمترین عیبش این بود که ما در آن دستگاه تمرکز در حوزه حقوق بشررا نمی توانستیم ایجاد کنیم. باید یک نقطه مرجع باشد و بتواند با تمام بخش های ذیربط مجموعه اجرایی خود در تماس باشد و مباحث را مورد پیگیری قرار دهد و همچنین آن دستگاه را در ستاد حقوق بشرنمایندگی کند که بعنوان یک ستاد سیاستگذار در حوزه حقوق بشر در عرصه داخل و خارج مطرح است و با همکاری و هماهنگی تمام دستگاه های ذیربط اجرایی، امور را پیگیری می کند.
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر افزود : فلسفه این جلسه به همین موضوعی که اشاره کردم برمی گردد، یعنی ایجاد تمرکز در حوزه حقوق بشر در تمامی دستگاه های اجرائی هم اکنون با کمک و همکاری تمام دستگاه های اجرایی از هر سه قوه این کار شکل گرفت که از پراکنده کاری جلوگیری می کند. در این جلسه که الان در خدمت شما هستیم، حدود 15 نماینده از بخش های قوه قضائیه عضو این کمیته هماهنگی هستند ، دو نماینده از مجلس شورای اسلامی و 35 نماینده از دستگاه های عضو قوه مجریه و 15 نماینده هم از نهادهای مستقل ذیربط که تقریبا کمیته بتواند تمامی دستگاه های اجرایی را پوشش بدهد و فکر می کنم به این هدف بسیار نزدیک شدیم .
وی گفت : یکی از دلایلی که عضویت در این کمیته گسترده شده به این دلیل است که حقوق بشر، حقوق بسیار متنوعی است و فقط شامل حقوق سیاسی و مدنی نیست، بلکه حقوق اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی را هم در بر می گیرد. برخی از شمولش مثل حق مسکن، حق آب و حق بهداشت اینها همه جزء حقوق بشر است و در شورای حقوق بشر تحت رسیدگی است و گزارشگر ویژه دارد. حدود 43 گزارشگر موضوعی در شورای حقوق بشر منصوب شده که هر کدام، یک حوزه تخصصی را بررسی می کنند، یعنی هر موضوعی که به ذهن ما برسد در هر دستگاه اجرایی یک موضوع حقوق بشری است وبرایش یک گزارشگر ویژه منصوب شده است . به همین خاطر، ما تلاش کردیم که در این کمیته یک گستردگی را با هماهنگی ایجاد کنیم .
وی افزود: انواع فعالیت هایی که مورد انتظار است، در ستاد هم انجام می شود و با کمک دوستان پیگیری خواهیم کرد یکی از آنها تنظیم گزارش های ادواری است . ما عضو چندین معاهده بین المللی حقوق بشری هستیم. هر چند سال یکبار باید به کمیته های ناظر در مورد اجرای تعهدات بین المللی گزارش بدهیم . در حال حاضر 3 معاهده را در دستور کار داریم؛ یکی میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است که برای دستگاه های ذیربط شاخص ها ارسال شده و باید تا شهریور گزارش را نهایی و به کمیته حقوق بشر ارسال کنیم .
معاون امور بین الملل دبیر ستاد حقوق بشر گفت : گزارش اجرای میثاق حقوق بین المللی فرهنگی و اقتصادی نیز در مرحله دستور کار قرار می گیرد. ما عضو کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض نیز هستیم که گزارش آن در حال نهایی شدن است. مورد دیگر هم یو.پی.آر است. ما دو مرحله از یو.پی.آر را در شورای حقوق بشر گذراندیم . در واقع بحث همان مکانیزم دوره ای بازنگری است که هر 4 سال یکبار کشورها در مورد توصیه هایی که دریافت می کنند و می پذیرند، باید گزارش بدهند . ما باید گزارش سوم خودمان را تنظیم و تا جولای 2019 ارائه کنیم و چند ماه بعد هم از آن دفاع کنیم .
وی با بیان اینکه شهریور پارسال گزارش میان دوره ای خود را ارائه کردیم، افزود: از تمامی دستگاه های اجرایی که واقعا کمک کننده بودند، تشکر می کنم . اگر همکاری دستگاه های اجرایی نبود، ما واقعا نمی توانستیم گزارش های جامعی را تاکنون به این نهادهایی که عضو هستیم ارائه بدهیم . کمک بزرگی هم برای جمهوری اسلامی شد که دستاوردها وپیشرفت ها را در عرصه های مختلف منعکس بکنیم.
وی حوزه دوم همکاری را بحث پاسخگویی به ادعاها و اتهامات برشمرد و گفت: به فراخور ادعاها و اتهاماتی که دریافت می شود یا مکاتبات یا گزارشاتی که واصل می شود، پاسخ ها ارائه می شود. دیپلماسی عمومی یک حوزه دیگر است . انعکاس دستاوردها و پیشرفت ها نیز یک حوزه دیگر کاری است. یعنی ما ضرورتا هر 4 یا 5 سال نمی خواهیم به کمیته گزارش بدهیم. کارهای بسیار خوبی را دستگاه ها در حوزه حقوق بشر و حقوق شهروندی انجام می دهند که خوب است اینها هم به افکار عمومی خودمان منعکس شود وهم به ستاد ارسال شود تا در عرصه بین المللی بهره برداری شود.
غریب آبادی در ادامه با اشاره به گفتگوهای دوجانبه حقوق بشری گفت: ما چون موضوعات تخصصی را در گفتگوهای دوجانبه بررسی می کنیم، از این پس از ظرفیت تخصصی دستگاه های اجرایی در گفتگوهای بیشتر استفاده خواهیم کرد. یک موضوع هم که موضوع جدیدی است و با همکاری دستگاه های اجرایی در دستور کار ستاد قرار می گیرد، برنامه ریزی برای حضور تخصصی دستگاه های مختلف در نشست های مربوطه حقوق بشری در عرصه بین المللی است . مثلا در همین شورای حقوق بشر که سالی سه بار تشکیل جلسه می دهد، موضوعات تخصصی بسیاری مورد بحث و بررسی قرار می گیرد . ما از هر دستگاه متناسب با موضوعات مورد بحث در شورا می توانیم هیأتی را بفرستیم که دستاوردها و پیشرفت ها را ارائه کند. این ها محورهای اصولی کارهایی است که ما می توانیم با همکاری هم در حوزه حقوق بشر پیش ببریم.