پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ سیاستمداران افغان از توافقنامه امنیتی کشورشان با آمریکا انتقاد کردند.
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: افغان ها هر روز کشته و قتل عام می شوند و سیاستمداران افغان از توافقنامه امنیتی دولت افغانستان با آمریکا انتقاد می کنند. برخی از سیاستمداران افغان گفته اند هیچ راهکار دیگری به جز امضای توافقنامه امنیتی جدید وجود ندارد که در چارچوب آن همه بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای در افغانستان دور هم جمع شوند تا امنیت در این کشور تامین شود. این سیاستمداران تاکید می کنند توافقنامه امنیتی دوجانبه میان آمریکا و افغانستان که در دوران اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا امضا شده است اکنون دیگر کاملا مشخص شده است که به هیچ وجه کارآمد نیست. بنابراین سیاستمداران افغان می گویند دولت اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان باید توافقنامه امنیتی سال دو هزار و چهارده با آمریکا را مورد تجدید نظر قرار بدهد چون هر چه بیشتر زمان می گذرد مردم افغانستان بیشتر از پیش اعتماد و اطمینان خود را به بازیگران بین المللی در تحولات این کشور از دست می دهند.
شکیبا هاشمی عضو کمیسیون امنیت در پارلمان افغانستان می گوید: آمریکا با هدف شکست دادن تروریسم وارد افغانستان شد. آمریکایی ها در سال دو هزار و یک پیش از آن که بتوانند کنترل افغانستان را به دست بگیرند در حملات ضد تروریستی به نوعی عمل می کردند که همزمان با هدف قرار دادن مواضع تروریست ها آسیبی به شهروندان افغانستان وارد نشود اما این نیروها اکنون نمی توانند عملیات های شناسایی موفقی انجام دهند و از حملات تروریستی جلوگیری کنند. این در حالی است که اکنون کنترل تمام افغانستان را در دست دارند. سؤالی که ما داریم این است که چرا بیست و یک گروه تروریستی آزادانه در افغانستان حضور دارند و فعالیت می کنند؟ این ابهام باعث شده است که مردم افغانستان دیگر اعتمادی به بازیگران بین المللی نداشته باشند.
زکیه سنگین عضو پارلمان جمهوری اسلامی افغانستان هم گفت: آمریکا به تعهدات خود در بخش تامین امنیت افغانستان عمل نکرده است. وی گفت دولت ما با امید به دستیابی به صلح و کمک به نیروهای امنیتی، توافقنامه امنیتی با واشنگتن را امضا کرد. اما آمریکا تاکنون به تعهدات خود در چارچوب این توافقنامه عمل نکرده است. وضع امنیتی افغانستان نه تنها بهبود نیافته است بلکه هر روز بدتر هم می شود و شهروندان افغانستان هر روز قتل عام می شوند.
این نماینده پارلمان افغانستان گفت نمایندگان پارلمان این کشور به دفعات به دولت اعلام کرده اند یا باید در توافقنامه امنیتی با آمریکا تجدید نظر یا آن را ابطال کند. وی گفت اما کاملا مشخص است که دولت افغانستان دست نشانده آمریکا است و رئیس جمهور و رئیس شاخه اجرایی توسط نماینده ویژه آمریکا تعیین شده اند. سیاستمداران افغان می گویند با توجه به آن که تجدید نظر در توافقنامه امنیتی با آمریکا در تضاد با منافع آمریکا در منطقه قرار دارد به همین علت درخواست ها برای تجدید نظر در این توافقنامه نادیده گرفته می شوند.
گل احمد اعظمی نماینده استان فراه در مجلس سنای افغانستان معتقد است دولت این کشور تحت فشار و به ناچار توافقنامه امنیتی با آمریکا را امضا کرده است. وی می گوید خاطرات دوران جنگ داخلی در افغانستان بسیار تلخ هستند. وی گفت اعضای پارلمان افغانستان برای تصویب این توافقنامه تحت فشار قرار گرفتند، توافقنامه ای که هیچ منفعتی برای مردم افغانستان نداشته است. وی گفت ما انتظار داشتیم که آمریکا بر اساس توافقنامه امنیتی به تعهدات خود عمل، در این چارچوب از مردم افغانستان محافظت و برای صلح، دمکراسی و عدالت اجتماعی در این کشور تلاش کند.
این نماینده سنای افغانستان گفت اکنون دیگر هیچ گزینه دیگری به جز امضای یک توافقنامه امنیتی جدید وجود ندارد. وی گفت افغانستان نباید به میدان نبرد قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای تبدیل شود.
اعظمی افزود اکنون ضروری است که دولت افغانستان یک توافقنامه جدید امنیتی با حضور کشورهای منطقه و قدرت های فرا منطقه ای فعال در بخش مبارزه با تروریسم در این کشور امضا کند. وی گفت توافقنامه امنیتی جدید به کنترل و تضمینات بین المللی نیاز خواهد داشت. همسایگان افغانستان و کشورهای اسلامی هم باید در این توافقنامه مشارکت داشته باشند.
واشنگتن و کابل در سپتامبر سال دو هزار و چهارده توافقنامه امنیتی دوجانبه ای را امضا کردند که در آن گفته شده بود ده هزار نظامی آمریکایی می توانند همچنان در افغانستان حضور داشته باشند. اجرای این توافقنامه یکی از شعارهای تبلیغاتی اشرف غنی رئیس جمهور کنونی افغانستان بود. رئیس جمهور سابق افغانستان یعنی حامد کرزای مدت ها از اجرای این توافقنامه شانه خالی می کرد. دولت آمریکا هم در آن زمان اعلام کرد جنگ در منطقه به نفع منافع آن نبوده است. همین مسائل به تنش در روابط آمریکا و افغانستان منجر شد. هفته گذشته پارلمان افغانستان نگرانی خود را به علت بی ثباتی در این کشور و تشدید ناآرامی ها اعلام و از توافقنامه امنیتی با آمریکا انتقاد کرد. رئیس مجلس اعلا یا سنای افغانستان هم بر لزوم تغییر راهبرد نظامی کنونی در کشورش تاکید کرد و قول داد این موضوع را به شکلی مستقیم با اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان بررسی کند.