پخش زنده
امروز: -
گفته میشود فرانسه, انگلیس و آلمان روز سه شنبه و به پیروی از آمریکا ساز و کار حل اختلاف توافق هسته ای ایران را فعال خواهند کرد.
خبرگزاری رویترز امروز به نقل از برخی دیپلمات ها اعلام کردند فرانسه, انگلیس و آلمان روز سه شنبه ساز و کار حل اختلاف توافق هسته ای ایران را فعال خواهند کرد.
طبق ماده 36 برجام, یکی از اعضا می تواند مدعی شود که عضو دیگر عدم تبعیت محرز به توافق دارد. این ادعا به کمیسیون مشترک, هیئت مشورتی در سطح وزرا و در نهایت اگر حل نشود به شورای امنیت سازمان ملل می رود. گفته میشود "بند 36 برای برخورد با نقض های تکنیکی, و نه بحران سیاسی که با خروج آمریکا ایجاد شد, تدوین شد و بند 37 [بر این اساس] یک قرص سمی است. اما دوره هر مرحله از این روند می تواند با رضایت دوطرف تمدید شود, هرچند وضعیت نهایی بازگشت تحریم های سازمان ملل می تواند ظرف 65 روز اتفاق بیفتد.
اما برخی صاحب نظران فعال شدن مکانیسم حل اختلاف توافق ایران (دی آر ام) از جانب فرانسه/ آلمان/ انگلیس را قمار خطرناکی توصیف کرده اند.
ژرار آرو سفیر سابق فرانسه در آمریکا و سازمان ملل و فلسطین اشغالی تصریح کرد: "برای دولت های اروپایی بحث کردن درباره تحریم ایران نزد افکار عمومی خودشان از نظر سیاسی دشوار خواهد بود وقتی این باور وجود دارد که آمریکا مسئول این بحران است."
وزیر خارجه روسیه هم با تاکید بر تخلف آشکار آمریکا در ترور سردار قاسم سلیمانی، افزود منشأ تنش های منطقه خاورمیانه اقدمات آمریکا علیه ایران است. وی افزود: "آمریکا از برجام خارج شد و همه بازیگرانی که با ایران تجارت دارند، تحریم کرد و همین موضوع به تشدید تنش در منطقه منجر شد. بهترین گواه برای این موضوع، قتل (به شهادت رساندن) قاسم سلیمانی نماینده رسمی دولت ایران است که در سفری رسمی در عراق حضور داشت. این اقدام تخلفی آشکار بود... آمریکا برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران آمادگی دارد؛ اما آمریکا در این نوع پیشنهادها می گوید تحریم های شدیدی علیه ایران اعمال خواهد کرد. آمریکا به ایران پیشنهاد می کند که مذاکره کند؛ اما از پیش احکامی (علیه ایران) صادر می کند."
افرایش تنش در خاورمیانه در حالی است که تقریبا چهار سال پیش, دونالد ترامپ, رئیس جمهور آمریکا, در ایالت آیووا از جنگ ها در خاورمیانه که موجب شده است بسیاری از خانواده ها دختران و پسران خود را به جنگ بفرستند, انتقاد کرد و در یک تجمع چند صد نفری در این ایالت گفت: "خواهان جنگ نیست."
فرانیسس شن, استاد حقوق دانشگاه مینه سوتا, امروز در گفتگویی با نیویورک تایمز گفت: "علت آن که ترامپ رای آورد این بود که آنها به دنبال کسی بودند که به این جنگ های لعنتی پایان دهد و آنها در ترامپ کسی را یافتند که دستکم به آنها گفته بود این کار را انجام می دهد."
اما اکنون ظاهرا به دلیل نفوذ لابی صهیونیستی بر کاخ سفید این رئیس جمهور آمریکا نیز کشورش را به پرتگاه جنگی بی پایان سوق داده است؛ هر چند مقامات آمریکایی با ادعاهایی مانند نقش تنش آفرینیهای دولت آمریکا در منطقه در افزایش بازدارندگی در برابر جمهوری اسلامی ایران وانمود میکنند ترامپ همچنان متعهد به وعدههای انتخاباتی خود در سال 2016 - از جمله پرهیز از جنگ- است.
-----------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی