• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۳۰۴۶۷
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۵
بین الملل » سیاسی
در یادداشتی بررسی می شود

جایگاه آفریقا در سیاست‌های «پسا برگزیت» بریتانیا

  نخستین نشست سرمایه‌گذاری بریتانیا و آفریقا با حضور رهبران ۱۵ کشور آفریقایی در لندن برگزار شد. نشستی که با عقد ۲۷ قرارداد تجاری به ارزش ۶.۵ میلیارد پوند به پایان رسید. به نظر می‌رسد آفریقا برای بریتانیا به‌ویژه از منظر مؤلفه‌های ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی سیاست "بریتانیای جهانی" واجد اهمیت است. سیاست "بریتانیای جهانی" دو مؤلفه اصلی دارد: مؤلفه اقتصادی آن تبدیل بریتانیا به یکی از رهبران اقتصاد جهانی است، در عین حال بریتانیا به دنبال رها شدن از ساختار‌های بوروکراتیک، پیر و غیر منعطف اروپایی است؛ کاهش هزینه‌های خروج را دنبال می‌کند و نفوذ در بازار‌ها و حوزه‌های جغرافیایی جدید (از جمله آفریقا) را هدف قرار داده است. تبدیل بریتانیا به قدرتی ژئوپلیتیک در عرصه جهانی نیز دیگر مؤلفه سیاست "بریتانیای جهانی" است، هدفی که با توجه به تبدیل آفریقا به عرصه رقابت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیک در عصر بازگشت رقابت قدرت‌های جهانی، بدون توجه لازم به آفریقا متحقق نمی‌شود.
   برای بریتانیای در حال بازآرایی حضور جهانی، آفریقای مواجه با رقابت قدرت های بزرگ، می‌تواند به منطقه‌ای مهم تبدیل شود. دلایل این رقابت بر سر آفریقا نیز نه‌ تنها شامل تشدید رقابت ژئوپلیتیکی در مقیاس‌های جهانی و منطقه‌ای است بلکه به افزایش اجتناب‌ناپذیر اهمیت منابع آفریقا به همراه ظرفیت‌های انسانی و اقتصادی آفریقا نیز بازمی‌گردد. می‌دانیم که کشور‌های ایالات‌متحده امریکا، فرانسه، چین، بریتانیا، امارات متحده عربی و ترکیه به دنبال نفوذ نظامی در قاره آفریقا هستند؛ در ضمن جدا از نفوذ فزاینده چین در قاره آفریقا، آلمان در حوزه سرمایه‌گذاری تولیدکنندگان بزرگی، چون زیمنس و فولکس‌واگن در کشورهایی، چون روآندا و غنا بسیار فعال است. فرانسه نیز به دنبال سرمایه‌گذاری در حوزه‌های با ارزش‌افزوده محلی بوده است و از جمله، کارخانه تولید واگن آلستوم در آفریقای جنوبی و شعبه‌ای از کارخانه رنو را در غنا احداث کرده است.
دلایل رقابت بر سر آفریقا نه‌ تنها شامل تشدید رقابت ژئوپلیتیکی در مقیاس‌های جهانی و منطقه‌ای است بلکه به افزایش اجتناب‌ناپذیر اهمیت منابع آفریقا به همراه ظرفیت‌های انسانی و اقتصادی آفریقا نیز بازمی‌گردد.
   هند، ترکیه، روسیه، برزیل، هلند و اسرائیل نیز در حال افزایش سرمایه‌گذاری، تجارت و همکاری اقتصادی با کشور‌های آفریقایی هستند. از این رو، نخستین نشست سرمایه‌گذاری بریتانیا و آفریقا را در واقع باید استمرار ایده "آفریقا به‌ علاوه یک" دانست که در سال ۱۹۷۲ با فرانسه آغاز شد. در سال‌های ۱۹۹۳ و ۲۰۱۴ نیز به ترتیب کشور‌های ژاپن و آمریکا نیز چنین نشست‌هایی را میزبانی کرده‌اند. در اکتبر گذشته، روسیه نیز اجلاس مشابهی را برگزار کرد. با وجود این، هیچیک از این موارد مورد اشاره چه از منظر سطح و تعداد شرکت‌کنندگان و چه از منظر عمق منافع با اجلاس‌هایی که در ۲۰ سال گذشته میان چین و این کشور‌ها برگزار شده است، قابل‌ مقایسه نیستند. بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی چین در آفریقا ۴۲ میلیارد دلار؛ فرانسه، ۳۴ میلیارد دلار؛ آمریکا، ۳۱ میلیارد دلار؛ امارات متحده عربی، ۲۵ میلیارد دلار و بریتانیا ۱۷ میلیارد دلار بوده است.
   صدا‌ها و چشم‌انداز‌های جدیدی از آفریقا به گوش می‌رسد و آفریقا دیگر به‌ عنوان یک قاره در حال شکست، تلقی نمی‌شود و بیشتر به‌ عنوان یک فرصت تجاری، نگریسته می‌شود. قاره‌ای با ۲/۱ میلیارد نفر جمعیت (پیش‌بینی می‌شود جمعیت آن طی سه دهه آینده به ۲ میلیارد نفر برسد) که ۴۲۰ میلیون نفر از آن‌ها جوان و آماده کار هستند. در ضمن، صندوق بین‌المللی پول، پیش‌بینی کرده است که در سال ۲۰۲۰، شش کشور از ۱۰ کشور با سریع‌ترین نرخ رشد اقتصادی، آفریقایی خواهند بود. به گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل، در سال ۲۰۱۸ آفریقا ۴۶ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب کرده است که نسبت به سال ۲۰۱۸ افزایش یازده‌ درصدی را نشان می‌دهد.
   در این‌ بین، نشست سرمایه‌گذاری بریتانیا و آفریقا، این فرصت را برای شرکت‌های بریتانیای فراهم ساخته است تا از اولویت‌های کشور‌های آفریقایی در حوزه‌های زیرساخت، مشاغل، تولید و انرژی‌های نو مطلع شوند. در ضمن چنین اجلاسی به بریتانیا کمک می‌کند که در دوران «پسا برگزیت»، کمک‌های توسعه‌ای خود را به آفریقا به‌ درستی شکل و جهت دهد و اولویت‌های سرمایه‌گذاری «پسا برگزیت» بریتانیا را روشن سازد. در ضمن، بریتانیا در جریان نشست اخیر اعلام کرده است که قصد دارد در سال ۲۰۲۲ به بزرگ‌ترین سرمایه‌گذار آفریقا در بین کشور‌های گروه هفت تبدیل شود. 
بریتانیا بدون توجه به دنیای متحول، روی ارزش‌های اصلی خود متمرکز شده است و دکترین اصلی بریتانیا در حوزه آفریقا نیز تاکنون بر کمک‌های توسعه‌ای مبتنی بر هنجار‌ها و ارزش‌های بریتانیایی استوار بوده است.
با وجود اهمیت آفریقا برای بریتانیا به‌ ویژه در دوران «پسا برگزیت»، حضور و نفوذ بریتانیا در آفریقا با چند ابهام و اشکال مهم مواجه است: نخست و مهم‌تر اینکه، الگو‌های تعامل، تجارت، کمک‌های توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری بریتانیا در آفریقا هنوز بازتابی از درک استعماری و پدرسالارانه این کشور است و پرسش اینجاست که آیا رهبران بریتانیا موفق خواهند شد به‌ ویژه در دوران «پسا برگزیت» از درکِ کشور‌های آفریقایی به‌ عنوان جوامع عمدتاً کشاورزی و مردم روستایی با مهارت‌های اندک و کشور‌هایی که باید پذیرای هنجار‌ها و ارزش‌های بریتانیایی باشند، جدا شوند؟ به‌ عنوان‌ مثال، بریتانیا برای مدت طولانی بدون توجه به یک دنیای متحول، بر روی آنچه ارزش‌های اصلی خود می‌داند، متمرکز شده است و دکترین اصلی بریتانیا در حوزه آفریقا نیز تاکنون بر کمک‌های توسعه‌ای مبتنی بر هنجار‌ها و ارزش‌های بریتانیایی استوار بوده است. بریتانیا تاکنون به‌ جای طرح این پرسش اساسی از آفریقا که ما چه می‌توانیم برای شما انجام دهیم به پاسخ درباره این پرسش پرداخته که آفریقا چه باید بکند. شاهد مثال دیگر برای این درک پدرسالارانه بریتانیا به آفریقا، آن است که مواد اولیه‌ای، چون سوخت، سنگ‌های قیمتی و میوه تازه همچنان مهم‌ترین صادرات آفریقا به بریتانیا است و ۵۱ درصد سرمایه‌گذاری بریتانیا در آفریقا همچنان در حوزه معدن و ۳۴ درصد در حوزه خدمات مالی صورت می‌گیرد. حال‌ آنکه آفریقا به سرمایه‌گذاری‌های مرتبط با صنایع ارزش‌ افزوده نیازمند است به‌ عنوان‌ مثال: سرمایه‌گذاری ای که بازار ۵ میلیارد دلاری کاکائو را به بازار ۱۰۰ میلیارد دلاری صنایع شکلات‌سازی تبدیل کند.
   وجه دیگر این درک پدرسالارانه آن است که در حالی‌ که بین سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸، رهبران چین به ۴۳ کشور از ۵۵ کشور آفریقایی سفر کردند - چین با برقراری ارتباطات گسترده دولت با دولت و انعقاد تعداد زیادی قرارداد سرمایه‌گذاری دوجانبه، به دنبال ایمن‌سازی سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی در آفریقا بوده است - نخست وزیران بریتانیا تنها به ۲۳ کشور آفریقایی سفر کردند و پیش از سفر سال ۲۰۱۸ ترزا می‌، به سه کشور آفریقای جنوبی، نیجریه و کنیا، آخرین باری که یک نخست‌ وزیر بریتانیا پا به این قاره گذاشت، سال ۲۰۱۳ بود.
   ابهام دیگر آن است که بریتانیا به‌ ویژه در دو دهه اخیر، بخش مهمی از نفوذ خود را در قاره آفریقا، مدیون عضویتش در اتحادیه اروپا بوده است. به‌ عنوان‌ مثال: بریتانیا رهبر اروپاییِ تلاش‌های بین‌المللی برای مواجهه با مسئله فقر و بدهی در آفریقا و یکی از شکل‌دهندگان اصلی سیاست‌های اتحادیه اروپا در حوزه حفظ صلح، توسعه، امنیت، تجارت و حقوق بشر در آفریقا بوده است. پرسش اینجاست که بریتانیا، کاهش نفوذ ناشی از خروج از اتحادیه اروپا را چگونه جبران خواهد کرد؟ بریتانیا همچنین باید در خصوص بازار آفریقا واقع‌بین باشد. تولید ناخالص داخلی ۵۴ کشور آفریقایی در مجموع کمتر از آلمان و تقریباً برابر با فرانسه است. در واقع گرچه سرمایه‌گذاری در آفریقا سرمایه‌گذاری برای آینده است، ولی آفریقا به‌ هیچ‌ وجه، خلأ ابر قدرت اقتصادی، چون اروپا را پر نخواهد کرد.
 
 
جایگاه آفریقا در سیاست‌های «پسا برگزیت» بریتانیا  نویسنده: حسین مفیدی احمدی پژوهشگر مسائل بریتانیا و اروپا
      

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فراخوان ثبت‌ نام پزشکان و پرستاران برای خدمت در اربعین حسینی
وحدت ملی؛ ستون استواری در برابر تهدیدها و رمز پیشرفت کشور
رایزنی وزارت صمت با بانک مرکزی برای تحریک تقاضا
ادعای نابودی برنامه هسته‌ای ما توهم است
ظرفیت‌های فنی مرکز اندازه‌شناسی بررسی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، اول مرداد ۱۴۰۴
برگزاری مراسم اربعین شهدای اقتدار آذربایجان شرقی
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
پیروز پر گل سپاهانی‌ها مقابل تیم قطری در ترکیه
استفاده از عوامل بیولوژیک در بیش از ۵۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان‌غربی 
بررسی چالش‌های تأمین اجتماعی مازندران در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما
تخصیص زمین به ۳۳۰ خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی 
برخورد عبرت آموز دستگاه قضایی با استخراج غیرمجاز رمزارز 
تلاش ونزوئلا برای آزادی ۲۹ کودک ربوده شده در آمریکا
همراهی مردم روشنایی پایدار را تضمین می‌کند 
تداوم وزش بادهای شدید در سمنان
کمبود پایگاه اورژانس در طالقان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
مخالفت شدید آمریکا با قانون جدید حشد الشعبی
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
برخورد قوه قضاییه با افرادی که بدون مستندات اظهار نظر کنند
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)