گزارش مکتوب؛
موج سوم، سونامی مرگ
پاپیز امسال با هرسال متفاوت است در امسال سایه بیماری شوم برهرمزگان سایه افکنده است
هرسال از دور و نزدیک و سراسر کشور مردم به کرانههای خلیج فارس میامدند و مردم هم چشم به راه مسافران پاییزی بودند اما امسال هراس از موج سوم کرونا هرمزگان را فرا گرفته است
هرمزگان حدود دو ماهی است که وضعیت قرمز خارج شده، اما زنگ هشدار موج سوم به صدا درامده است
امروز بندرعباس دوباره به وضعیت قرمز بازگشت
به
گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خلیج فارس؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید: شمار فوتیهای بیماران مبتلا به کرونا به ۸۳۲ نفر رسید.
حسین فرشیدی میگوید: موارد مراجعه سرپایی مبتلایان به کرونا در استان این هفته ۲۷ درصد افزایش داشته است.
موارد بستری در آی سی یو نیز این هفته افزایش یافت.
وی میگوید: اکنون ۵۶ نفر در بخش مراقبتهای ویژه (آی. سی. یو) بستری هستند که برای ۸۰ درصد این بیمار احتمال مرگ وجود دارد.
کل ظرفیت تختهای ویژه در استان ۸۰ تخت است که ۷۰ درصد آن تکمیل شده است.
به گفته فرشیدی: ۶ هفته است که شمار فوتیهای استان ثابت مانده و کاهش نداشته است که این میتواند زنگ خطری باشد.
هم اکنون شهرستان بندرعباس، به همراه بستک و کیش در وضعیت قرمز هستند.
بیش از نیمی از جمعیت استان در این شهرها ساکن هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید: نگرانی مهم در استان افزایش سفرهای بین استانی بویژه به بندرعباس است، زیرا تجربه نشان داده با افزایش سفرها، موارد ابتلا به کرونا نیز افزایش مییابد
فرشیدی میگوید: باید مسافرتهای بین شهر و روستا نیز در استان محدود شود تا این زمینه شیوع کرونا نیز کنترل شود.
وی گفت: وضعیت استفاده از ماسک در استان مطلوب است (حدود ۸۷ درصد)، اما دیگر شیوه نامههای بهداشتی مانند پرهیز از تجمعات چه رسمی و چه غیر رسمی در استان کمتر رعایت میشود که باید در این زمینه مردم بیشتر مراقب باشند.
تجمع دومین عامل شیوع کرونا در استان است.
معاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس هم میگوید: وضعیت هشدار دهنده بیماری کرونا در هرمزگان جدی است و امسال خدمات به مسافران آمده به بندرعباس داده نمیشود.
اسماعیل موحدی نژاد میگوید: این تصمیم با هدف پیشگیری از همه گیری بیماری کرونا بین شهروندان و هموطنان گرفته شده است و تا عادی شدن شرایط تمام باغها و بوستانهای شهر تعطیل است.
وی گفت: بر اساس مصوبه ستاد استانی بیماری کرونا روشنایی بوستانهای ساحلی همچنان قطع است و ارائه خدمات بهداشتی به مراجعه کنندگان نیز متوقف شده است.
بیشتر بخوانید؛ کرونا، سوغات سفرمعاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس با تاکید بر اینکه انجام مسافرت در شرایط فعلی میتواند منجر به مرگ ناشی از کرونا شود از همه هموطنان درخواست کرد سفر خود را به هرمزگان به آینده پس از کرونا موکول کنند.
اسماعیل موحدی نژاد میگوید: برپایی چادر در بوستانهای بندرعباس هم ممنوع است و شهروندان میتوانند در صورت مشاهده نصب چادر مسافران در بوستانها و یا حاشیه خیابانها به شماره ۱۳۷ شهرداری بندرعباس آگاهی دهند.
وی گفت: خنک شدن هوا در جنوب کشور زمینه را برای ورود گردشگران به هرمزگان فراهم کرده که از مسئولان درخواست میشود همانند ابتدای امسال ورودیهای استان را کنترل سنجی سلامت کنند.
معاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس میگوید: هرمزگانیها همیشه مهمان نواز بوده اند، اما حفظ سلامت هم میهنان در شرایط فعلی واجبتر از خدمت رسانی به آنان است.
موحدی نژاد همچنین میگوید: امیدواریم دوران همه گیری این ویروس خطرناک پایان یابد و یا واکسن آن ساخته شود تا همانند سالهای گذشته بدون دغدغه میزبان گردشگرانی از سراسر کشور باشیم.
به گفته سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی آمارها و شواهد نشان میدهند هرمزگان در حال بازگشت به وضعیت قرمز است
نوروزیان عوامل بازگشت به وضعیت قرمز را چنین برمی شمرد
-کاهش شیوه نامههای بهداشتی از ۸۰ درصد به کمتر از ۶۰ درصد
-برگزاری جشنهای عروسی و مراسم ختم بدون رعایت شیوه نامههای بهداشتی
-سفر مسافران از سراسر کشور به هرمزگان
-همنشینیهای خانوادگی
-نادیده گرفتن و سهل انگاری بخشی از جامعه ورعایت نکردن شیوه نامههای بهداشتی
نوروزیان میگوید اکنون بیشتر آلودگیها در همنشینیهای خانواددگی است و مردم درجمع خانوادگی ماسک نمیزنند و چهرهای خانوادگی به کرونا داده است.
پیش بینی ترسناکخطر مرگ برای ۵ هزار نفر
حسین پور معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان پیش بینی کرد ممکن است در موج نیمی از جمعیت استان یعنی ۹۰۰ هزار نفر به کرونا مبتلا شوند که ازاین شمار ۱۰ در صد یعنی ۹۰ هزار نفر بدحال شوند و این شمار ۱۵ درصد یعنی ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفربه خدمات اسی یو نیاز پیدا میکنندو از این شمار ۶۰ درصد یعنی حدود ۵ هزارو ۳۰۰ نفر فوت میکنند
چشم انداز کشوری۸۸ درصد قربانبان کرونا، افراد سالمندان و بیماران زمینهای
معاون بهداشت وزیر بهداشت: جمعیت حدود یازده میلیونی در کشور را افراد سالمند و دارای بیماری زمینهای تشکیل میدهند. دکتر علیرضا رئیسی میگوید: یک خیز جدید ویروس کرونا در دنیا شروع شده است.
در موج جدید ویروس جهش یافته اروپایی شیوع پیدا کرده که بسیار کشنده است.
آقای رئیسی ادامه داد: کرونا در حال حاضر واکسن و درمان مشخص ندارد و تنها راه تاخت و تاز این ویروس نادیده گرفتن و عادی سازی آن و رعایت نکردن شیوه نامه بهداشتی است.
دکتر رئیسی میگوید: هر زمان در دنیا این ویروس جدی گرفته شد این بیمار کاملاً زیر کنترل قرار گرفت، ولی به محض رعایت نکردن شیوه نامههای بهداشتی، حالت جهش پیدا کرده است.
وی میگوید: نقش مسئولان، راهبری و هدایت در این زمینه است، البته موضوع کرونا تبدیل به ارزیابی مدیریتها در دنیا شده است، چون اگر رهبران دنیا مردم را در مسیر درست قرار دهند و از طرفی مردم با اعتماد و الزاماتی که وجود دارد نظر متخصصان را عمل کنند قطعاً این ویروس کنترل خواهد شد.
برای موج جدید برنامه داشتیم، اما رعایتها کم شد
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه در موج جدید کرونا، کشور ما و وزارت بهداشت برنامهای مشخص داشت هم گفت: در خیز جدید کرونا رعایت دستورالعملهای بهداشتی توسط مردم بسیار کم شده است.
دکتر رئیسی افزود همه برنامه ۷ بندی مشخص و مطرح شده از طرف وزیر بهداشت در این جلسه مورد استقبال قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه یکی از بندهای اصلی برنامه ستاد ملی مقابله با کرونا تشدید نظارت بر دستورالعملها و اعمال جرایم است گفت: بیش از نیمی از مردم دستورالعملهای را رعایت میکنند، ولی در قبال افرادی که شیوه نامهها را رعایت نمیکند باید فرآیندهایی را تعریف کنیم تا افراد ملزم به رعایت آن شوند مثل فعال سازی سیستم نوبت دهی در ادارات که موجب کاهش تجمعات خواهد شد.
وی افزود: برای افرادی که دستورالعملهای بهداشتی را رعایت نمیکنند جرایم در نظر بگیریم و حتماً باید با اشد مجازات با آن برخورد کرد، چون مثل یک بمب ویروسی درجامعه هستند.
سفر نرویم ...دکتر رئیسی با اشاره به اینکه باید از سفرهای غیر ضروری پرهیز کنیم گفت: زمانی که سفرها انجام میشود وزارت بهداشت هشدارهای لازم را میدهد.
وی با بیان اینکه نظارتهای مردمی هم اضافه خواهد شد افزود: تمامی اصناف درآینده نزدیک کی آر کد QRcode را تعریف میکنیم تا افراد با اسکن آن نسبت به عملکرد اصناف نظارت کنند.
انجام روزانه حدود ۴۰ هزار تست کروناوی تصریح کرد: در حال حاضر روزانه حدود ۴۰ هزار تست کرونا در کشور انجام میشود.
دکتر رئیسی درباره تستهای سریع هم گفت: این تستها درحدود ۲۵ دقیقه جواب را مشخص میکند و حساسیت بسیار بالایی دارد و حدود ۳۰ میلیون از این تست را درخواست داریم. البته در کشور هم به سمت تولید این نوع تست حرکت کرده ایم که در صورت تولید قیمت آن حدود ۳ دلار خواهد بود و در شرایطی که نمونه خارجی آن ۵ دلار است.
کرونا را باید خیلی جدی گرفتدکتر محمد اسماعیل اکبری رئیس انجمن آموزش پزشکی ایران درباره آمار بالای مرگ و میر در کشور میگوید براساس یک توافق در دنیا، افرادی که تست PCR در کشور انجام میشود به همان اندازه جواب خواهیم گرفت و در حال حاضر جزو کشورهایی هستیم که شرایط خوبی نداریم.
وی افزود: ویروس در دو صورت از بین میرود اول اینکه میزبان آن فوت کند و دوم میزبان آن ایمن شود.
دکتر اکبری گفت: در ساختار علمی کنترل اپیدمی، نقاهتگاه باید وجود داشته باشد.
چشم انداز جهانیبر اساس آمار، تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در جهان به بیش از ۴۴ میلیون، شمار جان باختگان به بیش از یک میلیون و ۱۶۴ هزار و تعداد بهبودیافتگان به بیش از ۳۲ میلیون نفر افزایش یافت.
نتیجه:
امارهای نشان میدهد که بین رعایت شیوه نامههای بهداشتی و کنترل بیماری ارتباط مستقیم وجود دارد و هرچه بهداشت بیشتر رعایت شود این بیماری کنترل میشود
از انجا که تاکنون دارو و واکسن موثری برای بیماری همه گیر کرونا ساخته نشده است تنها راه رویارویی با آن رعایت شیوه نامههای بهداشتی است.
نویسنده: ابوالفضل غضنفر نژاد