پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل جمعیت گفت:موضوع جمعیت را نباید فقط به وزارت بهداشت گره بزنیم بلکه همه دستگاهها تکلیف دارند و در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تصریح شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای صالح قاسمی در ارتباط تصویری با برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: زمانی در مورد مصوبات گزارش و قضاوت میکنیم، میتوانیم بگوییم عملکرد مطلوب و متوسطی وجود دارد، اما اگر در حوزه عملکرد، قضاوت کنیم با صراحت میگویم دولت نمره قابل قبولی نمیگیرد.
وی افزود: امروز نرخ رشد جمعیت ما به ۰/۷ درصد رسید اگر چه در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ تقریباً یکسان باقی ماند که باقی ماندن ثابت آن هم ناظر بر قدرت درونی ساختار جمعیت است نه عملکرد قانون.
وی گفت: نرخ باروری به ۱/۶ دهم فرزند به ازای هر زن، در کلانشهرها کمتر از یک و نیم فرزند و نرخ سالمندی به مرز ۱۱ درصد رسیده است.
قاسمی افزود: در ۵ يا ۶ سال گذشته حدود نیم میلیون تولد را از دست داده ایم که این آمارها و افق پنج ساله آینده که آخرین فرصتهای پیشروی کشور است به ما میگوید، عملکرد با روال عادی در حوزه جمعیت اصلا مقبول و قابل دفاع نیست.
این کارشناس مسائل جمعیت ادامه داد: نقطه طلایی نرسیدن به اهداف قانون اینجاست که متاسفانه ما در ماده یک قانون جوانی جمعیت، اجرای تشکیل ستاد ملی و حضور همه دستگاهها و نهادها در یک ستاد بالادستی به عنوان متولی جمعیت را نداریم.
وی اضافه کرد: زمانی فرصت برای جبران بحران تا ۱۰ تا ۲۰ سال برای مدیریت آن وجود دارد، اما این آمارها به ما میگوید که ما حداکثر ۵ سال فرصت داریم.
قاسمی افزود: با ابر بحرانی روبرو هستیم که همه ساختارهای کشور اعم از اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی و سیاسی را به شدت متاثر خواهد کرد.
کارشناس مسائل جمعیت گفت: ۸ سال از ابلاغ سیاستها و ۵ ماه از ابلاغ قانون گذشته است که همچنان فرصت سوزی در حال اتفاق افتادن است.
وی افزود: امروز در مقطعی قرار گرفته ایم که باید در کنار این جریان سازیهای رسانه ای، اگر مردم حس نکنند که از آنها حمایت میشود، اگر دائماً گزارش مصوبات به جای گزارش عملکرد دهیم، آن وقت گفتمان جمعیت عقبتر خواهند ماند.
قاسمی گفت: به همه نخبگان کشور، دولت و به ویژه رئیس جمهور هشدار میدهم بدانند که این دغدغه کارشناسانه و دغدغه رهبر معظم انقلاب فرصت زیادی برای مدیریت ندارد.
بحران جمعیت یا ابربحران جمعیت، بحرانی است که تمام ساختارهای کشور را برهم خواهد ریخت
کارشناس مسائل جمعیت افزود: موضوع جمعیت را نباید فقط به وزارت بهداشت گره بزنیم، همه دستگاهها تکلیف دارند و در این قانون تصریح شده است.
وی گفت: وقتی ستاد نداریم متولی نداریم، قانونی که بودجه را تخصیص داده چگونه باید بین دستگاهها تقسیم و نظارت کند.
وی خاطر نشان کرد: اگرستاد ملی نباشد هیچ کدام از این اتفاقات رخ نمیدهد و هر کدام از دستگاهها به زعم خودشان وظیفه و کارویژه خودشان را در قانون بدون نظارت شناسایی و اجرا میکنند.
کارشناس مسائل جمعیت گفت: نظارت مجلس بسیار ضروری است، مردم هم باید این کار را انجام دهند امسال ۳۰ اردیبهشت را که روز ملی جمعیت است، به شکل یک هفته گرامی خواهیم داشت.
وی افزود: عنوان بحران جمعیت یا ابربحران جمعیت، بحرانی است که تمام ساختارهای کشور را برهم خواهد ریخت و آینده اقتصادی اجتماعی تاریکی را برای ما رقم خواهد زد.
کارشناس مسائل جمعیت گفت: ۵ سال وقت داریم اگر به ترتیب اولویت در اقدام عمل نکنیم، اگر در مقطع تهدید نسل و تنظیم خانواده عزم ملی شکل نگیرد، آینده کشور نگران کننده است.
قاسمی افزود: باید عزم ملی شکل بگیرد، مجلس مطالبه و نظارت کند، مردم خودشان جنبشهای عمومی مطالبه گری ایجاد کنند و رئیس جمهور ستاد ملی را با ریاست خود تشکیل دهد.
وی تصریح کرد: وقتی مسئولین بلند پایه، رئیس و دبیر اصلیترین و تنها متولی حوزه جمعیت کشور به طور جدی وارد موضوع نشده است و دستگاهها احساس نمیکنند باید به یک نهاد خاص پاسخگو باشند، اولویتهای دستگاهها بر موضوعات دیگر قرار میگیرد.
کارشناس مسائل جمعیت افزود: طی ۹ سال گذشته رهبر معظم انقلاب ۵۴ بار بر روی موضوع جمعیت تاکید و دغدغه داشتند، آیا مسئولین کشورمان هم این دغدغه مندی به آنها منتقل شده است؟