پخش زنده
امروز: -
۳ هزار هکتار از اراضی گلستان در وضعیت بحرانی بیابانی شدن قرار دارند و نیازمند اقدام فوری برای مقابله با این پدیده هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان ساعتی پیش در گفتگوی ویژه خبری بیست سیمای گلستان با بیان اینکه ۱۳۰ هزار هکتار از اراضی گلستان منشاء گرد و غبار هستند و در حال تبدیل شدن به بیابان قرار دارند افزود: از این سطح ۳ هزار هکتار در شمال گمیشان در وضعیت بحرانی قرار دارند.
عبدالرحیم لطفی افزود: در بیش از ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی استان مطالعات فاز ۱ انجام شده و مشخص شده چه مناطقی در معرض بیابانی شدن قرار دارند و در ۴۶ هکتار نیز مطالعات فاز ۲ یا اجرایی انجام شده و مشخص شده برای نجات این اراضی چه اقداماتی باید انجام شود.
او بیشترین عامل بیابان زائی را تغییر کاربری بیان کرد و افزود: تغییر کاربری در اراضی جنگلی و مراتع به همراه تغییرات اقلیمی، برداشت بی رویه آبهای زیر زمینی، چرای بیش از حد دام، بی توجهی به اصول کشاورزی حفاظتی و بارندگیهای سیل آسا از دلایل زایش بیابانها در گلستان است.
لطفی ادامه داد: در دهههای اخیر به اصول کشاورزی حفاظتی در گلستان توجهی نمیشد، اما در سالهای گذشته با آگاه کردن کشاورزان و راهنمایی کارشناسان کشت حفاظتی در استان در حال رونق است و اصول کشت در اراضی دیم هم رعایت میشود.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان یکی از مهمترین چالشهای بیابان زائی در استان را پدیده گرد و غبار بیان کرد و ادامه دارد: این پدیده بیشتر در شمال گمیشان و شمال گنبد کاووس از طریق ورود ریزگردها از ترکمنستان مشاده میشود و در این راستا برای کنترل پدیده رایزنیهایی با این کشور در حال انجام است.
لطفی ادامه داد: همچنین برای جلوگیری از پدیده بیابان زائی باید از مردم و نهادهایی مثل بنیاد مستضعفان کمک گرفت و مردمی که در محدوده این مناطق زندگی میکنند میتوانند با شترداری، کشت نهال و ایجاد مراتع خصوصی به ما کمک کنند.
او افزود: نهال، گز سفید، قیچ و یونجههای مقاوم به خشکی از نهالهایی هستند که برای بوته کاری در اراضی در معرض خطر در گلستان استفاده میشوند.
لطفی گفت: ما برای تولید نهال و بذر متناسب با شوری و خشکی مشکلی نداریم و اکنون ایستگاههای تولید بذر در قرق، چپر قویمه، و مراوه تپه این کار را بر عهده دارند.
همچنین محمدرضا کنعانی مدیر کل حفاظت محیط زیست گلستان در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در استان گلستان ۲۰۰ هزار هکتار از عرصههای گلستان مستعد فرسایش بادی و خاکی هستند.
او افزود: تالاب گمیشان به مساحت ۲۰ هزار هکتار و خلیج گرگان در شرایط بحرانی قرار دارند.