تحقق ۶۰ درصدی برنامه دولت برای ارتقای شاخص آبرسانی روستایی
وزیر نیرو گفت: میزان بهره مندی بخش روستایی از آب سالم و بهداشتی به ۸۶.۸۱ درصد رسیده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، «علیاکبر محرابیان» امروز (شنبه، ۱۴ بهمن) در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تبریک فرا رسیدن ایام باشکوه پیروزی انقلاب اسلامی با اشاره به دستاوردهای حوزه آب و برق کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران گفت: جراحی اقتصادی در بخش انرژی، ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر را توجیهپذیر کرد به طوری که هماکنون عملیات احداث ۱۱ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر توسط بخش خصوصی آغاز شده است.
وی افزود: در بخش آب و برق به عنوان حوزههای افتخارآفرین، اقدامات فراوانی صورت گرفته که با افزایش سطح رضایتمندی مردم در اقصی نقاط کشور همراه بوده است.
وزیر نیرو بیان کرد: در بخش آب و برق، کشور از ۱۰۰ درصد وابستگی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و اوایل آن، امروز به ۱۰۰ درصد خودکفایی دست یافته است و مجموعه اقدامات صورت گرفته در حوزههای آب و برق نه تنها نیازهای داخل کشور را پاسخگوست، بلکه دیگر کشورها به ویژه کشورهای منطقه به خدمات صنعت آب و برق ایران متکی شدهاند.
محرابیان تصریح کرد: در دولتهای یازدهم و دوازدهم در حوزههای آب و برق با عقبماندگیها و ناترازیهایی روبرو بودیم و در آغاز فعالیت دولت سیزدهم این نارساییها وجود داشت؛ بر این اساس برنامهریزی برای پیشبرد دو اقدام اعم از «رفع ناترازیهای موجود» و «تامین نیازها و تقاضاهای جدید» پیشبینی شد.
وی با اشاره به اینکه در صنعت آب و برق مسیر درخشانی پیموده شده است، بیان کرد: در پروژههای سازهای و عمرانی در حوزه برق شامل احداث نیروگاه در مدت اخیر بیش از ۷۵۵ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است و در بخش آب نیز سرمایهگذاری به ۳۶۲ هزار میلیارد تومان میرسد.
وزیر نیرو گفت: بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از طرحهای وزارت نیرو به بهرهبرداری رسیده است.
وی تصریح کرد: در ۶۰ سال گذشته با توجه به سیاستهای اقتصادی در بخش انرژی و تامین انرژی، مسئله ارائه یارانه از سوی دولت در این زمینه مطرح بود، اما جراحی اقتصادی در بخش انرژی موجب شد تا ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر، توجیهپذیر شود.
محرابیان بیان کرد: هماکنون عملیات احداث ۱۱ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر توسط بخش خصوصی آغاز شده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه در چهارمین سال خشک قرار داریم، اظهار کرد: در میزان بارشها نسبت به شرایط نرمال ۳۰ درصد عقبتر هستیم با این حال تدابیری برای مدیریت شرایط با اتکا به تجربه گذشته اندیشیده شده و با همراهی مردم شرایط قابل مدیریت است.
وی با اشاره به مسیر وزارت نیرو در ۳۰ ماه گذشته گفت: در ابتدای دولت، هدفگذاری شده بود در بخش آبرسانی شهری و تصفیه آب، ۷۰۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت اضافه شود که تا امروز با تحقق ۱۶۳ درصدی برنامه، ۱۱۴۴ میلیون مترمکعب به ظرفیت آبرسانی شهری و تصفیه آب شرب شهری افزوده شده است.
محرابیان با بیان اینکه هدفگذاری شده بود که ۳۰ سد با مجموع ظرفیت مخزن ۵.۴ میلیارد مترمکعب در دولت سیزدهم به بهرهبرداری برسد، گفت: تا امروز ۲۱ سد با حجم مخزن ۳.۹ میلیارد مترمکعب آبگیری و افتتاح شده که بیش از ۷۰ درصد برنامه محقق شده است.
وزیر نیرو از افزایش میزان بهره مندی جامعه روستایی از آب شرب سالم و پایدار خبر داد و گفت: هدفگذاریهای دولت سیزدهم در آغاز فعالیت، برخورداری ۹۰ درصد بخش روستایی کشور از آب شرب سالم و بهداشتی بود که امروز این شاخص به ۸۶.۸۱ درصد رسیده است، به عبارت دیگر بیش از ۶۰ درصد برنامهپیشبینی شده در این بخش محقق شده است.
وی با اشاره به ظرفیت متخصصان داخلی صنعت آب و برق در شرکتهای مهندسی گفت: صادرات خدمات فنی و مهندسی و دانشبنیان توسط شرکتهای فعال در صنعت آب و برق کشورمان، به مقصد بیش از پنجاه کشور جهان، در حال انجام است.
محرابیان افزود: بلندترین سد جهان با ارتفاع ۳۳۰ متر و نیروگاهی به ظرفیت ۳ هزار و ۶۰۰ مگاوات که بیش از ۱۴ میلیارد متر مکعب ظرفیت مخازن دارد در تاجیکستان واقع شده و این سد توسط شرکتهای ایرانی در حال اجراست.
محرابیان ادامه داد: در بخش برق هدفگذاری شده بود که ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تحت مدیریت و قرارداد وزارت نیرو احداث شود که تا امروز از این رقم، ۸ هزار مگاوات به شبکه سنکرون شده است.
وزیر نیرو در خصوص برنامههای احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه در بخش صنایع گفت: امروز شاهد شروع ۶۴۰۰ مگاوات ساخت نیروگاه در بخش صنایع هستیم که تا امروز ۴ واحد آن به بهرهبرداری رسیده است و فرایند سکنرون با سرعت به پیش میرود.
وی افزود: در خصوص احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، نیازمند یک جراحی افتصادی بودیم تا احداث و بهرهبرداری از نیروگاههای تجدیدپذیر را بدون یارانه دولتی، اقتصادی کنیم که این جراحی اقتصادی به خوبی انجام شد و امروز شاهد آغاز احداث ۱۱ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر هستیم.
محرابیان افزود: به زودی یک ساختگاه ۱۰۰۰ مگاواتی برای سرمایه گذاری ارائه خواهد شد.
وزیر نیرو با بیان اینکه از حدود ۷۵ هزار مگاوات تقاضای مصرف برق در اوج تابستان حدود ۳۰ هزار مگاوات مربوط به وسایل سرمایشی است، گفت: با کسر این تقاضا در هشت ماه از سال امکان صادرات فراهم است.
وی با اشاره به صادرات برق تجدیدپذیر گفت: طبق آییننامهای که اخیرا مصوب شده، درنظر گرفتیم که در هشت ماه سال امکان صادرات وجود داشته باشد و بخش خصوصی میتواند این موضوع را امکان پذیر کند.
محرابیان با بیان اینکه بخش تجدیدپذیر میتواند از طریق خطوط ارتباطی وزارت نیرو و یا ایجاد کریدور اختصاصی با هماهنگی مدیریت شبکه اقدام به صادرات برق کند، تاکید کرد: در کشورهای اطراف امکان صادرات برق به صورت روزانه نیز فراهم است که میتوان از این پتانسیل استفاده کرد.
وزیر نیرو در تشریح توسعه زیرساخت تبادل برق میان ایران و کشورهای همسایه گفت: اخیرا دو و سه خط را افتتاح کردیم؛ یک خط برای پاکستان و یک خط بین ایران و ترکیه به بهرهبرداری رسیده که از طریق پست بکتوبک تامین ۶۰۰ مگاوات برق را فراهم کرده است.
وی در بیان اینکه این خط میتواند عکس عمل کند، یعنی در زمان نیاز برق وارد کنیم، گفت: تجدیدپذیرها از طریق تابلوی سبز در طول چهار ماه برق را به بخش داخلی به فروش میرسانند و در هشت ماه دیگر سال امکان صادرات برق دارند.
محرابیان با ابراز امیدواری نسبت به رهاسازی حقآبه کشورمان از روز هیرمند با توجه به بارشهای اخیر، گفت: پیگیری این موضوع همچنان در اولویت وزارت نیرو است و متولیان این حوزه بر تمامی جوانب مسئله تمرکز کردهاند.
وی با استناد به معاهده بین المللی ۱۳۵۱ گفت: حقابه حق ایران بوده و رهاسازی آن ضروری است، بر این اساس اجرای این حق آبه اختیاری نیست بلکه براساس معاهده بین المللی یک الزام است.
وزیر نیرو گفت: پیگیری این موضوع حق مسلم ایران است و ما در این زمینه کوتاهی نخواهیم کرد. با توصیفات، بارشهای اخیر سبب رهاسازی حق آبه ما شود و اگر نشد براساس قوانین بین المللی پیگیری جدی خواهیم کرد.