پخش زنده
امروز: -
برنامه غذایی روزه اولیها، باید به گونهای باشد که تمام نیازهای تغذیهای آنها در وعدههای سحر، افطار و در صورت لزوم شام تامین شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: بر اساس تعالیم دین اسلام، افرادی که به سن تکلیف رسیدهاند و توان جسمی کافی دارند یعنی دارای وزن و قد متناسب با سن خود هستند باید روزه کامل بگیرند، اما این دختران و پسران با توجه به اینکه در سنین رشد و نمو هستند، نیازهای تغذیهای خاصی دارند بنابراین توجه به تأمین نیازهای تغذیهای و حفظ سلامت آنها در طول روزه داری از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دکتر نجار زاده افزود: در هنگام روزه داری، تعداد وعدهها و میان وعدههای غذایی کاهش مییابد، بنابراین برنامه غذایی کودکان و نوجوانان به ویژه روزه اولیها، باید به گونهای باشد که تمام نیازهای تغذیهای آنها در وعدههای سحر، افطار و در صورت لزوم شام برآورده شود.
وی با اشاره به لزوم توجه به وضعیت رشد جسمانی روزه داران (جثه، وزن و قد) متناسب با سن آنها، گفت: افرادی که به سن تکلیف رسیدهاند و توان جسمی کافی دارند، به عبارت دیگر وزن و قد متناسب با سن خود را دارند، بر اساس تکلیف دینی باید روزه کامل بگیرند.
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به لزوم تأمین پروتئین کافی به منظور رشد کودکان در طول روزه داری توصیه کرد که منابع پروتئینی با کیفیت بالا مانند انواع گوشت قرمز و سفید و تخم مرغ و نیز غذاهای گیاهی ترکیبی غلات و حبوبات (مانند عدس پلو و لوبیا پلو) در برنامه غذایی آنان گنجانده شود.
نجار زاده افزود: به منظور تأمین مواد غذایی مورد نیاز سلامت استخوانها و دندانها حتماً از گروه شیر و جانشینهای کم چرب آن در وعدههای سحر و افطار مصرف شود.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی غذا با تاکید بر لزوم تأمین نیازهای تغذیهای کودکان بیان کرد: با توجه به حجم کوچک معده کودکان و نوجوانان نسبت به بزرگسالان باید تا حد امکان تعداد وعدههای غذایی آنان را افزایش دهید.
به گفته وی، برای مثال میتوان برای کودکان و نوجوانا یک وعده افطار سبک، سپس یک وعده شام کامل در نظر گرفت همچنین توصیه کرد که با نوشیدن آب کافی و تأمین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز، مواد مغذی و فیبر غذایی کافی (با مصرف سبزیها و میوههای تازه)، نیازهای تغذیهای نوجوانان برآورده شود.
نجار زاده برای پیشگیری از افت قند خون و افزایش یادگیری در نوجوانان روزه دار به آنان توصیه کرد: از مصرف مواد حاوی قندهای ساده مثل انواع شیرینیها، زولبیا و بامیه به ویژه در وعده سحر خودداری کنید و تا حد امکان درس خواندن و یادگیری را در ساعات ابتدایی روز انجام دهید.
وی در خاتمه با تاکید بر رعایت اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی این گروه سنی در ماه رمضان خاطرنشان کرد: با گنجاندن مواد غذایی تمام گروههای مغذی (شامل نان و غلات، سبزیها و میوهها، گوشت و چاشنیهای آن، حبوبات و شیر و فرآوردههای کم چرب) و رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی میتوان نیازهای تغذیهای کودکان و نوجوانان به ویژه روزه اولیها را تأمین کرد.