• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۲۱۵۴۲
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۸
اقتصادی » کشاورزی، روستا و عشایر

در این روز‌های داغ مراقب نهال‌ها و مراتع باشیم

با افزایش دما در روز‌های اخیر و پیش بینی گرمتر شدن هوا تا نیمه مردادماه، کارشناسان کشاورزی نسبت به اجرای اقدامات لازم برای جلوگیری از خسارت شدید به باغ‌ها، مزارع و مراتع تاکید کردند.

در این روز‌های داغ مراقب نهال‌ها و مراتع باشیم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در پی وقوع چند مورد حریق در مراتع لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، کردستان و اصفهان که با اطلاع رسانی و اقدام به موقع مهار شدند، کارشناسان کشاورزی و مسئولان سازمان‌های منابع طبیعی و محیط زیست نسبت به اتخاذ تمهیداتی برای مقابله با حوادثی مانند آتش سوزی در مراتع و مزارع، گرمازدگی محصولات، آفتاب سوختگی سرشاخه‌های درختان و به ویژه خشک شدن نهال‌های تازه غرس شده تاکید کردند.

به گفته کارشناسان کشاورزی و منابع طبیعی، دو دلیل عمده‌ای که باعث بالا رفتن احتمال آتش سوزی در مراتع و مزارع شده، امواج گرمایی هوا در روز‌های اخیر و در کنار آن، افزایش سفر‌ها و طبیعت گردی هموطنانمان است.

مراقبت در حد یک ته سیگار یا بطری آب

مجتبی روحی، کارشناس کشاورزی در این باره گفت: بطور طبیعی در فصل تابستان علف‌ها و گیاهان مراتع خشک شده و تبدیل به مواد قابل اشتعالی می‌شوند که با کوچکترین شعله یا حرارت شدید آتش گرفته و حریق به سرعت گسترش می‌یابد.

وی با بیان اینکه بوجود آورنده آتش در مراتع و جنگل‌ها عوامل طبیعی و انسانی هستند، افزود: حتی برخی از عوامل به ظاهر طبیعی که انسان‌ها مستقیما عامل آتش نبوده‌اند هم به دلیل اقدامات انسان‌ها رخ می‌دهد که دستکاری در پوشش گیاهی و سطح رطوبت یا روان آب‌ها و احداث جاده یا سازه‌های صنعتی از آن جمله است. حتی آتش گرفتن یک بوته خشک به دلیل انعکاس متمرکز نور خورشید از یک بطری آب پلاستیکی هم ناشی از سهل انگاری انسان‌هاست که بطری نیمه پر را که در مقابل اشعه نور خورشید دقیقا مانند ذره بین عمل می‌کند، در طبیعت رها کرده‌اند.در این روز‌های داغ مراقب نهال‌ها و مراتع باشیم

روحی با بیان اینکه این آتش سوزی‌ها علاوه بر مراتع و دشت ها، مزارع و باغ‌ها و حتی خانه‌های همجوار را نیز شعله ور سازند، از همه هموطنانمان خواست ضمن اینکه خودشان با سهل انگاری باعث آتش سوزی نمی‌شوند، در صورت برخورد با عوامل و بقایای ناشی از سهل انگاری دیگران نیز واکنش مثبت و موثر نشان دهند و تا حد امکان آن عامل تهدید کننده را رفع کنند.

وی با اشاره به هشدار‌ها و توصیه‌های مکرر کارشناسان هواشناسی، منابع طبیعی، هلال احمر و سازمان آتش نشانی درباره لزوم خودداری از برافروختن آتش در فضای باز و خاموش کردن قطعی آتش درصورتی که ناگزیر از روشن کردن آتش بوده‌اند، تصریح کرد: همه ما باید متوجه باشیم که حتی انداختن یک فیلتر سیگار از پنجره خودرو به بیرون، می‌تواند باعث شعله ور شدن بوته‌های خشک کنار جاده شده و به سادگی تمام دارایی و نتیجه زحمات چندین خانوار روستایی و کشاورز را تبدیل به خاکستر کند.

راه‌های مقابله با تابستان داغ از نخلستان تا نهالستان

علی قنبری، کارشناس کشاورزی و فعال رسانه‌ای نیز با اشاره به خطراتی که این روز‌ها باغ‌ها و مزارع را تهدید می‌کند، گفت: این روز‌ها باغ‌ها و درختان نخل، پسته، انار و مرکبات به شدت تهدید می‌شوند و به ویژه در استان‌های جنوبی و کرمان، باغ‌های مرکبات در معرض خطراتی مانند گرمازدگی و آفتاب سوختگی سرشاخه‌ها قرار دارند و لازم است در این زمینه‌ها به باغداران یاری رسانده شود.

قنبری با اشاره به تجربه صد‌ها ساله باغداران مناطق مرکزی ایران در سازگاری با شرایط اقلیمی، گفت: اغلب باغداران این مناطق، از سر تجربه و آموزش‌های سنتی، راهکار‌های بومی یا ابتکاری موثری برای حفاظت از گیاهان و درختان اتخاذ می‌کنند که استفاده از سایبان، رنگ زدن، گل اندود کردن و کاغذپیچ کردن تنه درختان یا میوه‌های نارس از جمله آنهاست، اما از آنجایی که گاهی گرم شدن شدید هوا به سرعت رخ می‌دهد و یا به هر دلیل دیگری، نقدینگی کافی و به موقع در اختیار کشاورز و باغدار نیست، لازم است که دستگاه‌های اجرایی و حمایتی مانند جهاد کشاورزی، بانک‌ها و بیمه‌ها تمهیداتی برای یاری رساندن به موقع به این تولیدکنندگان اندیشیده و اجرا کنند.

این کارشناس کشاورزی با اشاره به تکرار پدیده موج گرمایی در سال‌های متوالی بر لزوم اتخاذ راهکاری‌های اساسی و پایدار برای حل ریشه‌ای مشکلات تاکید کرد و گفت: بیمه کشاورزی یکی از بهترین و موثرترین راه‌های حفاظت از کشاورزی و برقراری امنیت غذایی است که چه در سرمای شدید و خطر سرمازدگی و چه همانند این روزها، در گرمای شدید و تهدیدات ناشی از آن، امنیت اقتصادی، معیشتی و حتی روحی و روانی کشاورزان و باغداران را به همراه دارد.

قنبری افزایش ضریب نفوذ بیمه کشاورزی در ایران را ضروری خواند و افزود: در کشور‌هایی که صنعت بیمه در بخش کشاورزی آنها نفوذ گسترده‌ای دارد، خسارات چنین حوادثی کمابیش به شکل مناسبی جبران می‌شود و در مواردی نیز که کشاورزان روستایی و مزارع کوچک در قالب قرارداد‌هایی تحت پشتیبانی شرکت‌های بزرگ مواد غذایی قرار گرفته‌اند، همانگونه که در تامین بذر، کود، آفت کش یا مراحل برداشت و فراوری و فروش حمایت می‌شوند، در مواقع بروز خشکسالی و خسارت نیز طبق قرارداد از حمایت شرکت‌های بزرگ بهره می‌گیرند.

این کارشناس کشاورزی در ادامه، کشت قراردی را یکی دیگر از راه‌های حمایت و پشتیبانی از کشاورزان روستایی خواند و افزود: اقدام فوری و موثر برای مقابله با آسیب‌های موج گرمایی که این روز‌ها وارد کشور شده مهم است، اما باید توجه داشته باشیم که قرار گرفتن در یک امنیت اقتصادی پایدار بسیار مهمتر و با ارزش‌تر است و بهترین راه برقراری چنین امنیتی، تقویت و گسترش اقدامات اساسی تری مانند بیمه کشاورزی و کشت قراردادی است.

در این روز‌های داغ مراقب نهال‌ها و مراتع باشیم

قنبری تصریح کرد: با اقداماتی مانند افزایش ضریب نفوذ بیمه و کشت قراردادی، اغلب مشکلات ریز و درشتی که هر سال تکرار می‌شوند و همچنین دردسر‌های روزمره کشاورزان، از تامین نهاده‌ها و ماشین آلات گرفته تا دریافت سوخت و مشکلات حمل و نقل و مسائل فصل فروش و... نیز رفع می‌شود.

این فعال رسانه‌ای با تاکید بر اینکه رسانه‌ها باید به عملیاتی شدن این برنامه‌ها کمک کنند، افزود: رسانه‌ها می‌توانند ضمن مطالبه مداوم از دستگاه‌های دولتی و مسئولان ذیربط، به افزایش آگاهی و دانش کشاورزان در این زمینه‌ها کمک کنند تا دستکم با گسترش بیمه کشاورزی، در سال‌های آینده دیگر شاهد اندوه زحمتکش‌ترین اقشار جامعه به دلیل از دست رفتن کل محصول و دارایی شان بر اثر آتشی که ممکن است ناشی از یک ته سیگار بوده، نباشیم.

لازم به یادآوری است که از ابتدای تابستان امسال تاکنون چند مورد آتش سوزی به ویژه در دامنه‌های زاگرس رخ داده که با اقدام به موقع دستگاه‌های ذیربط و مردم مهار شده‌اند، اما با گرمتر شدن هوا و افزایش سفر‌های تابستانی احتمال وقوع آتش سوزی بالاتر رفته و از همین رو، سازمان‌های منابع طبیعی و محیط زیست به ویژه در استان‌های شمالی و مسافرپذیر ضمن توصیه‌های مکرر به هموطنان برای مراقبت و افزایش توجه نسبت به هرگونه آتش افروختن، از آمادگی نهاد‌های ذیربط برای مقابله با آتش سوزی خبر داده‌اند.

یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از هموطنان خواسته است در صورت مشاهده آتش سوزی در مراتع و مناطق جنگلی با شماره ۱۵۰۴ تماس گرفته و اطلاع رسانی فرمایند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
روایتی از پرونده‌های امنیتی در مستند «تارکد»
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه
سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
نشست خبری نمایشگاه نقاشی «به گزارش زنان»
ایجاد بازارچه دائمی صنایع‌دستی در یادمان شهدای مرصاد
بحران آب از آنچه امروز صحبت می‌شود، جدی‌تر است
ثبت دمای ۴۸ درجه و بالاتر در ۱۵ شهر خوزستان
دیدار لاریجانی با پوتین در کاخ کرملین
استان تهران چهارشنبه تعطیل شد
بازدید هنرمندان پیشکسوت رسانه ملی از ساختمان شیشه‌ای صدا و سیما پس از حمله صهیونیست‌ها
تداوم موج گرمایی در لرستان
انفجار یک ساختمان در خیابان باهنر رشت
۶ واحد راکد صنعتی آذربایجان غربی به چرخه تولید باز می‌گردد
ستاد راهبری برای رصد پیشرفت برنامه هفتم توسعه تشکیل شده است
کمینه و بیشینه دمای هوای بیست و نهم تیر در سمنان
ثبت بخشش ششمین محکوم به قصاص در آذربایجان‌غربی
تکمیل راه آهن اردبیل نیازمند ۲۵۰۰ میلیارد تومان
آغاز توزیع مرحله جدید کالابرگ برای دهک‌های چهارم و پنجم
تعمیر واحد‌های مسکونی خسارت دیده در جنگ ۱۲ روزه
عبور اوج تقاضای مصرف از ۷۵ هزار مگاوات
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تقویم انتخابات کشور نهایی و ابلاغ شد
واکنش مسکو به تهدید و ادعای اخیر ترامپ درباره بریکس
۲۲ کشته و ۳۶ مصدوم در واژگونی اتوبوس زائران قیروکارزین
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
تدوین برنامه ملی کاهش هزینه تولید در بخش کشاورزی
ریاضی‌دانان جوان ایرانی افتخار آفریدند
وفاق و همبستگی ایران در دفاع مقدس ۱۲ روزه باعث پیروزی شد
توافق سوریه و رژیم صهیونیستی برای آتش‌بس
مواضع ارمنستان درباره گذرگاه‌های منطقه ای تغییر نکرده است
کتاب «نسل کشی در قرن ۲۱» در آستانه چاپ دوم
واتس اپ؛ جعبه ناامن پیام رسانی
اوج تقاضای مصرف برق به۷۴ هزار و ۹۶۹ مگاوات رسید
کتاب‌های دفاع مقدس ۱۲ روزه در راه بازار نشر
دستور دادستان کل کشور برای نظارت بر بازار کالا‌های اساسی
دستور عارف برای رسیدگی فوری به وضع مصدومان و بررسی ابعاد حادثه