انگلیس، در خط دوم مذاکرات
رئیس اندیشکده موسسه سلطنتی امور بین الملل، فرصت های سیاست خارجی دولت آینده این کشور را که پس از انتخابات هفدهم اردیبهشت تعیین خواهد شد، از جمله درباره گفتگوهای هسته ای با ایران تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار صدا و سیما، رییس اندیشکده موسسه سلطنتی امور بین الملل موسوم به چاتم هاوس درباره نقش انگلیس در مذاکرات هسته ای ایران گفت: مذاکره کنندگان اصلی در گفتگوهای هسته ای ، ایرانیان و امریکایی ها هستند و انگلیس ، همچون دیگر اعضای گروه 1+5، در خط دوم این گفتگوها قرار دارد.
دکتر رابین نیبلت (Robin Niblett) ، در آستانه انتخابات عمومی انگلیس در نشستی ویژه که درباره نقش آفرینی، دشواری ها و فرصت های سیاست خارجی دولت آینده این کشور سخن می گفت ، افزود: اگرچه آلمان در نقش حامی مثبت و فرانسه در نقش حامی منفی گفتگوهای هسته ای عمل می کنند، اما با توجه به نگرش منفی مردم ایران نسبت به عملکرد گذشته انگلیس درایران، بهتر است دولت آینده انگلیس کماکان در قالب اتحادیه اروپا به حمایت از گفتگوها ادامه دهد.
نیبلیت با بیان اینکه ظهور احزاب کوچک و امکان حضور آن ها در دولت ائتلافی، می تواند دست دولت انگلیس را به ویژه در سیاست خارجی، بیشتر ببندد و انگلیس را بیش تر به آلمان شبیه سازد ،گفت : نگاهی گذرا به برنامه های انتخاباتی دو حزب بزرگ کارگر و محافظه کار نشان می دهد که سیاست خارجی آن ها بسیار شبیه به هم است و فقط در زمینه روابط با اتحادیه اروپا ، تفاوت هایی دیده می شود. از آنجایی که احزاب کوچک ، موضوعات مهم داخلی را در پیش دارند ، بعید به نظر می رسد در صورت حضور در دولت بعدی ، بتوانند سیاست خارجی انگلیس را چندان تغییر دهند.
وی درباره نقش دولت آینده انگلیس در بحران اوکراین گفت : در حالی که پوتین می داند در اوکراین، چه می خواهد ، اتحادیه اروپا نمی داند که در این بحران، در پی چیست ، البته اتحادیه اروپا تمایل دارد به توافق با روسیه بر سر اوکراین دست یابد و به علت سرمایه گذاری فراوان روسیه در کشورهای عضو این اتحادیه ، از جمله در انگلیس، این اتحادیه نمی خواهد برضد مسکو، اقدام جدی انجام شود.
این کارشناس ارشد انگلیس افزود: درحالی که پوتین در پی تسلط بر حوزه بالکان است، اختلاف منافع در درون اتحادیه اروپا مانع از اقدام جدی و هماهنگ کشورهای عضو این اتحادیه شده است .
رئیس اندیشکده چاتم هاوس درباره چگونگی کسب حد اکثر کرسی های پارلمان و در نتیجه بدست گرفتن قدرت سیاسی در بریتانیا گفت : 15 تا 20 سال آینده، بعید است درانگلیس بار دیگر نظام دو حزبی (کارگر و یا محافظه کار) حاکم باشد و قدرت سیاسی را یکی از این دو حزب به تنهایی در دست داشته باشند .
وی افزود : این دو حزب دیگر نمی توانند گستره گرایش های راست یا چپ را نمایندگی کنند. استقلال خواهی اسکاتلندی ها در آینده نیز ادامه خواهد داشت و مردم انگلیس، تمایل چندانی به دخالت در دیگر کشورها نخواهند داشت.
این کارشناس ارشد مسائل انگلیس گفت : در نظر سنجی پارسال مشخص شد با این که 60 درصد از مردم و نخبگان انگلیس، هنوز کشورشان را یک قدرت جهانی می دانند، فقط حدود 20 درصد معتقدند انگلیس باید همچون یک قدرت جهانی در عرصه بین المللی، اقدام کند. با این وضعیت، پیشتازی انگلیس در زمینه های سیاست خارجی و امنیتی، بسیار دشوار خواهد بود .
دکتر رابین نیبلیت درباره چگونگی روابط دولت آینده با امریکا اظهارداشت : روابط ویژه انگلیس با آمریکا، از زمان روی کار آمدن دولت ائتلافی متشکل از احزاب محافظه کار و لیبرال دموکرات، ناپدید شد.
وی گفت : دولت ائتلافی، حداقل حزب محافظه کار، ترجیح می دهد به جای گرایش به آمریکا یا اروپا، به آسیا و گسترش روابط با کشورهایی همچون چین و هند توجه کند. درباره موضوعاتی همچون روسیه، چین و گفتگو با ایران، دولت گزینشی عمل کرده و به جای پیروی سنتی از سیاست خارجی آمریکا، تا حدودی استقلال عمل داشته است.
رئیس اندیشکده چاتم هاوس افزود : حزب کارگر هم سیاست مشابهی در پیش گرفته است و اد میلی بند، رهبر این حزب در سخنان روز جمعه اش در چاتم هاوس، 23 بار از اروپا و فقط 2 بار از آمریکا نام برد که در هر دو بار، منفعلانه از آن کشور نام برد.
این کارشناس ارشد مسائل اروپا درباره روابط انگلیس با اتحادیه اروپا نیز اظهارداشت: این روابط همیشه با دشواری همراه بوده است.
وی گفت: انگلیس دیرتر به اتحادیه اروپا پیوست، انگیزه های متفاوتی در عضویت داشت و شماری از مهم ترین دستاورهای اتحادیه اروپا همچون ارز مشترک و روادید مشترک را نپذیرفته و بعید است تا پایان زمان مجلس آینده نیز انگلیس کاملا با اتحادیه اروپا هماهنگ شود و اختلافاتش را کنار بگذارد.
نیبلیت افزود : انتظار می رود جدایی ساختاری انگلیس از اتحادیه اروپا ، در آینده نیز ادامه یابد و دولت بعدی ، برای رفع موانع ادغام کامل انگلیس در اتحادیه اروپا ، اقدام جدی صورت ندهد.
وی گفت : اگر حزب محافظه کار بتواند دولت ائتلافی را مثلا با حزب لیبرال دموکرات تشکیل دهد، مطابق قولش باید در سال 2017، همه پرسی خروج از اتحادیه اروپا را برگزار کند اما برای این منظور، ناچار خواهد شد شرایط شریک سیاسی اش را درباره همه پرسی ، رعایت کند.
این کارشناس ارشد مسائل اروپا افزود : سال 2017 برای اروپا سال مهمی است زیرا انتخابات آلمان و فرانسه نیز در همان سال برگزار خواهد شد و اگر همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نیز برگزار شود، شرایط پیچیده تر خواهد شد.
وی با بیان اینکه اگر این همه پرسی امروز در انگلیس برگزار شود ، خروج از اتحادیه اروپا رای نخواهد آورد پیش بینی کرد در سال 2017 نیز رای نیاورد .
به گفته نیبلیت برگزاری این همه پرسی ، ضربه فراوانی به انگلیس و حزب محافظه کار خواهد زد و اگر حزب کارگر بتواند دولت ائتلافی تشکیل دهد، بیش از ایستادن در برابر اتحادیه اروپا، برای بازسازی اعتماد مردم به این حزب تلاش خواهد کرد و بنابراین، موضوعات ملی را کم تر در اولویت قرار خواهد داد ، با این حال حزب کارگر نیز تحت فشار قرار خواهد گرفت تا همه پرسی خروج از اتحادیه اروپا را دنبال کند.
این کارشناس ارشد مسائل اروپا درباره نقش اروپا در انتخابات انگلیس و اولویت های مردم در این انتخابات گفت : اروپا در انتخابات جاری انگلیس، غایب است زیرا رای دهندگان، این موضوع را مهم تلقی نمی کنند، در حالی که موضوعات مهمی همچون قروض، بیکاری، امنیت، افراط گرایی، اقتصاد، مهاجرت، اشتغال و بهداشت و درمان برای مردم مطرحند، روابط با اروپا، در ده اولویت نخست رای دهندگان انگلیسی جا ندارد.
وی افزود : علاوه بر آن ، تبلیغات درباره خروج از اتحادیه اروپا، موجب تضعیف تبلیغات احزاب سیاسی انگلیس خواهد شد زیرا همگان می دانند که دولت انگلیس نمی تواند مانع مهاجرت از دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا شود و خروج از اتحادیه نیز شمار فراوانی از مشاغل را در انگلیس نابود خواهد کرد.
این کارشناس ارشد مسائل اروپا درباره جایگاه آینده انگلیس در عرصه بین المللی نیز گفت : در آینده نیز ضعف قدرت انگلیس و کاهش اعتبار جهانی این کشور ، بیش تر خواهد شد و این کشور ناچار خواهد شد به قدرت نرم، بیش تر توجه کند و با بهره برداری از این قدرت، دیگران را به اندیشه و روش خود جلب کند تا به اهدافش برسد.
وی افزود : هر دولتی در انگلیس روی کار آید، درباره مناقشه اعراب و اسرائیل، دنباله رو سیاست خارجی آمریکا خواهد بود و تا زمانی که آمریکا نخواهد، دولت مستقل فلسطین را به رسمیت نخواهد شناخت. البته در مجلس و شماری از نهادها ممکن است تشکیل دولت مستقل فلسطینی، خواسته شود اما دولت انگلیس، بدون خواست آمریکا، کشور فلسطینیان را نخواهد خواست.
نیبلیت اظهار داشت : دولت بعدی انگلیس ممکن است همراه با کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در صورت گسترش فراوان شهرک های یهودی نشین، موضع سختگیرانه تری بر ضد اسرائیل بگیرد.
رئیس موسسه معروف چاتم هاوس درباره سلاح های هسته ای انگلیس که به یکی از بحثهای داغ رهبران احزاب در استانه انتخابات هفدهم اردیبهشت در انگلیس تبدیل شده است ، گفت : از آنجایی که داشتن و نوسازی سلاح های هسته ای ، ضامن اعتبار جهانی و عضویت دائم انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل است ، هر دولتی که بعدها روی کار آید ، از طرح نوسازی زیر دریایی های هسته ای و تامین بودجه این کار ، حمایت خواهد کرد. احزاب بزرگ انگلیس، اعم از کارگر و محافظه کار، به این طرح ها رای موافق خواهند داد.